Lohjan Klubitalo muuttaa maaliskuussa Veijolanpihaan, Kivenkatu 8:aan. Edessä on iso muuttourakka, kun pakataan, puretaan, siirretään, kuljetetaan ja taas asetetaan kaikki uusille paikoille. Muutto on rasittavaa ja vähän aikaa kaikki tuntuu olevan kaaoksessa, mutta toisaalta se voi olla myös uudistumista ja piristävää vaihtelua. Kun raamit muuttuvat, aina se jollain lailla vaikuttaa myös sisältöön.

Fyysistä muuttoa isommalta tuntuu henkinen muutos. On aina vaikeampi sopeutua muutokseen, jota ei ole itse halunnut eikä tilannut. Me emme halunneet tätä muuttoa, vaan siihen pakottaa Lohjan kaupunki. Kaupunki teki päätöksen antaa tukensa toimitiloina ja meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin suostua, koska muuten menetämme RAY-rahoituksen. Valittavana oli siis kaksi kehnoa vaihtoehtoa: muutto kalliisiin tiloihin tai toiminnan lopettaminen. Näistä valitsimme sen pienemmän pahan. Veijolanpihan tila on lähestulkoon riittävän kokoinen, siisti ja sopiva huoneratkaisuiltaan, eikä sijaintikaan huono ole, joten siinä ei ole huomauttamista. Mutta päätösprosessi ja tapa, jolla asiat hoidettiin ja tiedotettiin kaupungin puolelta, rikkoi luottamuksen ja haavoitti yhteistyötä matkan varrella. Kaiken lisäksi me olemme saaneet selitellä Veijolanpihan muille käyttäjille, miksi tilaa ei voi enää käyttää kahvila- ja ruokailutoimintaan ja perustella, että me emme ole tätä tahtoneet. Mastertalon hyviä, meille remontoituja ja edullisia tiloja ei ole kiva jättää näin monen vuoden jälkeen.

Tuntuu epävarmalta siirtyä Lohjan kaupungin vuokralaiseksi. Kaupunki on viime vuonna osoittanut, että klubitalon kaltainen toiminta on hiuskarvan varassa eikä talon merkitystä vieläkään nähdä - tai ei tunnusteta. Sillä, mitä yli sata lohjalaista tekisi, ellei klubitaloa olisi, ei tuntunut olevan kovin paljon arvoa, kun kumppanuus sanottiin irti. Kumppanuus kaupungin kanssa on osoittautunut paperinmakuiseksi pakkopullaksi, eikä siitä enää kukaan puhu. Lohjan kauniit arvot eivät kaikilta osin tavoita todellisuutta täällä meillä.

Muutto alkaa 3.3. ja sitä riittänee pidemmäksi ajaksi. Katsotaan, mitä muutto tuo tullessaan. Kun saamme asetuttua kunnolla, pidämme kunnon tupaantuliaiset ja otamme kurssin eteenpäin.

Mette Aatinen, Lohjan Klubitalon johtaja

puh. 0400 274683              [email protected]